• DJfotografija

Družinski 4-dnevni izlet na Dunaj

#potovanje #izlet #družinski_izlet #Dunaj #DJfotografija #kam_z_otroci

DUNAJ: 27.10.2019 – 30.10.2019


Pa so se začele…krompirjeve počitnice. Od poletnih počitnic že nikjer nismo bili in smo šli, novim dogodivščinam naproti, na Dunaj. Ker glavno mesto naših sosedov, se pa vendarle spodobi obiskat. Ker pa se učijo otroci v šoli nemščino, je potrebno to sprobat tudi v praksi. Ampak ko 8 in 11-letnici omeniš, da si bomo ogledali znamenito arhitekturo, muzeje in galerije, ju vsa potovalna vnema mine. Pa se spet prilagajamo in delamo kompromise..da vsi preživimo.


Dan prej, torej 26.10.: Obvezno preglej vremensko napoved: mrzlo bo, dež s ponedeljkom. To pomeni - spakiraj topla oblačila. Navodila puncam: »Vsaka si naj spakira 2 kratki majici, 3 puloverje in tople hlače…pa pač spodnje perilo in 3x dolge!!! zokne (nogavice) in daj na posteljo.«


Sledi pregled…soba tamlajše: »Super! Odnesi v kovček.«

Soba starejše: » Kaj je to? 5 kratkih majic nad popkom? 3x kratki zokni? Tanke pajkice????« Po 1 uri in ob vztrajni pomoči (beri prepiranju) le uspe. Spat gremo ob 23.00.


1. DAN :

V planu je bil odhod ob 6.00, nam se le uspe ob 10.00 spravit v avto. Zaradi nočne slabosti ( preveliko navdušenje? ), naše starejše, smo uro malo prestavili..nič zato, saj so počitnice in končnoooo smo vsi spet zdravi in dobre volje.


Ker je otroke potrebno najprej pritegnit, je prva destinacija, namenjena predvsem njima – Familypark Neusiedlersee. Po plačilu visoke vstopnine (26 EURx4 = 104EUR), se pred nami odpre drugi svet. Wauuu… OK, adrenalinske atrakcije nas zaradi krikov drugih (itak) ne pritegnejo, zato pa so toliko bolj zanimive račke, kokoši, traktorji, vlakci, žabice… kjer večinoma uživajo družine z majhnimi otroci (do 5 let) in MI. Preden zapustimo park, se tudi Naja odloči, da bi sprostila svoje glasilke in že čaka v vrsti za prosti pad. Nič ni lepšega kot otroško navdušenje. Pri vremenski napovedi se vsaj 1x niso zmotili in je res (svinjsko) mrzlo..brrrr!Naše prvo prenočišče je bilo na Madžarskem (ker je blizu in ceneje) v mestu Sopron. Garmin nas pripelje pred cerkev in staro župnišče in sliši se: «Prispeli ste, vaš cilj je na levi.« OMG kot v grozljivki!!! Nikjer nič ne piše, žive duše ni naokrog... no mogoče so, kakšne nevidne iz pokopališča, ki se nam režijo pa še Halloween je pred vrati. S strahom in tresočo roko, že skoraj pritisnemo na vrata, ko se čez cesto zasliši glas…in napis Jégverem Fogadó…tooooo, to smo rezervirali. Spet začnemo vsi dihat, kri spet kroži po telesu. To je starejša, pristna madžarska krčma, z veliko sobo na podstrešju. Vseeno nam je, če stopnice malo škripajo, da je v kopalnici mrzla voda in odlepljena tapeta.


2. DAN

Po mirni noči, madžarskem zajtrku pa prideva na vrsto midva..ogled mesta Sopron.

Manjše mesto z znamenito arhitekturo Rimskega imperija.. raj za čudovite fotografije. Še vedno malo s strahom in negotovostjo korakamo mimo »župnišča«, ki je v bistvu stara sinagoga iz 14. stoletja. (Verjetno nam nihče ne bi odprl, če bi ružili zvečer po vratih?).
Iz Soprona smo pot nadaljevali proti Dunaju, na željo žene, s »krajšim, 8-urnim« postankom v znamenitem Parndorfu.


Ko smo prispeli v velemesto, je zunaj bilo že temno. Ker je bil naš izlet bolj raziskovalne narave, smo tokrat rezervirali hostel (a&o Wien Hauptbahnhof). Na kar sva morala pripraviti tudi razvajeni članici družine, ki sta večkrat vprašali, če imamo v hotelu bazen in večerjo. Težav s prilagodljivostjo nista imeli, razgled na veličastne stavbe ju je takoj očaral. Večja težava je bila, najti poceni parkirno avtohišo. Tudi to se je izšlo, hvalabogu moderni tehnologiji.
3. DAN

Po zajtrku na žetončke smo se napotili v center. Itak je na Dunaju potrebno sprobati metro in tramvaje, zato je bil nakup 24-urne karte najbolj pametna izbira. Še dobro, saj smo se že s prvim tramvajem odpeljali v kontra smer od centra, kamor smo bili namenjeni.


Ko končno prispemo do glavne točke planirane za ta dan (aleluja za Googlemaps) - Prirodoslovnega muzeja, ki je odprt vsak dan od 9.00 -18.30. Aja, razen ob trorkih...takrat je ZAPRTO! In kateri dan je bil? Torek! Po kratkem družinskem (zakonskem) prepiru, kateri od naju je pregledal čas obratovanja, sprejmemo odločitev. Sem in tja po Dunaju - nad in pod zemljo, najprej pa obvezno: vožnja s kočijo (jebela, od kdaj je gorivo za konje tako drago?).


Nato se vkrcamo na nekaj metrojev in tramvajev, že zato, da nam je topleje..ogledamo si Stolnico sv. Štefana na Stephansplatz-u in se čudimo trumam turistov, Hundertwasserhaus, sprehod po jesensko obarvani promenadi (Hauptallee) v Praterju, kosilo pod znamenitim velikim kolesom (Reisenrad). Vožnjo s kolesom smo preskočili, saj se ženski del (3:1) naše družine, boji višine in je adrenalinsko že, če namesto »pohanega šnicla« naročiš madžarski golaž.


Po kosilu sledi, obvezen in zelo pomemben (!), postanek v Sturbucks-u, saj res nihče ne želi, da našo mami začne bolet glava (če ne sledi: Dober dan, tečnoba!). Po kofetkanju, sprehajanju po ulicah Dunaja in ogledovanju trgovin z oblačili, seveda. Dan zaključimo z večernim ogledom gradu Belvedere in sprehodom skozi park.4. DAN

Dan smo pričeli s pešačenjem do garažne hiše. Zadnji dan je bil na vrsti Schönbrunn Zoo. Bil je mrzel dan...zato je bila na sporedu klasika..kreganje katero bundo bo oblekla naša velika Drama queen. Ona bi tanko, ker debelejša je težka, pa dolga pa..grhhhh. V naši družini pač res zmaga vedno najmočnejša...in to je...mama. Je pa res nadležno, da pogreva in gundra še celo uro, ko je bilo zadoščeno vsem njenim pogojem. Kmalu nas mehki zajčki ob vstopu pobožajo tudi po duši in pozabimo na družinski špetir. V živalskem vrtu nam ni dolg čas...ogledamo si vsa hranjenja živali, punci si zaželita jahanje, ker pri nas se nikoli ne gre mimo, kjer se ponuja ta možnost, igrala so itak zakon pa še na sončku so. Naši mami je pa najbolj všeč v tropskem gozdu, kamor bi se šla pogret na 5 minut, simulacijo nevihte pa preskoči. Svoj ogled in počitnice zaključimo točno ob zaprtju živalskega vrta in ugotovimo, da si nismo privoščili nič za jest. Zato se na poti domov ustavimo..kje drugje kot v Mc'Donalds-u.
Naslednjič pa še obisk prirodoslovnega muzeja, ampak ne v torek.


Se beremo dalje takrat...

22 views0 comments